top of page

Kuo naudingas psichoterapeutas?

Kam jis reikalingas ? Ar jis padeda ? Kaip padeda? Ir kas padeda? Kuo jis kitoks nei draugo ausis?



Pradėjus lankyti psichoterapiją ir patyrusi, kad man padeda, negalėjau iš karto išvardinti visų punktų, bandant atsakyti į klausimą, kuo man naudingas psichoterapeutas. Netgi vėliau jau studijuojant atsakymus rankiojau po mažėle, matuodama ir lygindama, ar tai ko mokausi yra tikra ir patiriama. Per laiką sudėliojau punktus ir pamiršau. O visai neseniai atradau tarp draft’ų šį postą, kuriuo taip ir nepasidalinau. Perskaičiau iš naujo ir man patiko. Visai teisingai mąsčiau. Kai kur tik pakoregavau ir pataisiau.

Daugiausiai kalbu apie geštaltinės krypties psichoterapeutą, nes būtent šią kryptį studijavau. Kadangi ji yra humanistinė, tai tinka ir humanistinei - egzistencinei krypčiai ir daugeliui kitų krypčių, nes dabar dauguma remiasi santykiu ir dialogu.



Psichoterapeutas:



Besąlygiškai tave priima

 Ar visus mus vaikystėje priėmė besąlygiškai? Jeigu nesate išgyvenę besąlygiškos meilės iš mamos, tai nežinote, ką tai reiškia. Jeigu vaikystėje jus priimdavo su sąlyga (pvz. "neverk"), tai greičiausiai ir dabar save priimate su šia salyga. Jūs išmokote save priimti taip, kaip esate patyrę. 


 O tai jau yra nauja patirtis. Tave priima besąlygiškai! Ar norėtum save priimti besąlygiškai? 


Nuoširdžiai domisi tavimi

Susikaupęs klauso tavęs ir bando tave suprasti. Ar esi patyręs, kai dėmesingai klauso tavęs ir bando suprasti kaip tu jautiesi, kaip tu galvoji, kokiam tu pasaulyje gyveni ?



Bandydamas suprasti užduoda klausimus, kurie ir tau atveria naujus suvokimo klodus.

Ar esi patyręs kaip užsisuki savo minčių raizgalynėje ir nesurandi sprendimo? O štai psichoterapeutas nuoširdžiai domisi tavimi ir bando suprasti iš šalies. O jo klausimai gali duoti gerų minčių, suvokimų ir netgi vesti iki atsakymų radimo.


Atspindi tave atkartodamas tavo pasakytas mintis savais žodžiais- tai padeda naujai pažvelgti į savo klausimą.

Esu padarius naujų atradimų, suvokimų ir įžvalgų kai tiesiog atspindėjo mane. Girdėdama iš šalies savo pačios mintis supratau jose esančius nelogiškumus. Tai padėjo man geriau save suprasti.


Palaiko

Palaiko, jeigu reikia palaikymo sunkiuose išgyvenimuose. Netrukdo eiti pačiam, kai nereikia palaikymo.


Suinteresuotas tavo sėkme

Psichoterapeutas skiria valandą per savaitę būti su tavimi pilnai, tu jam moki pinigus už šią paslaugą, o jis yra suinteresuotas, kad tu praplėstum savo suvokimo ribas, sąmoningumą ir turėtum daugiau pasirinkimo galimybių. Tai kelias į sėkmę.


Dalinasi savo žiniomis apie pasaulį

Psichoterapeutas praeina savo asmeninę psichoterapiją, jis sau atsako į daugelį klausimų, atranda atsakymus į rūpimus klausimus. Tokiu būdu sukaupia žinias per asmeninę patirtį, kuriomis gali dalintis. 

 

Pvz., jeigu manai, kad pykti negražu ir nepriimtina, psichoterapeutas pasidalins, kad visi jausmai yra mums reikalingi. Galbūt tik tam tikrų jausmų reiškimo būdai nėra patys geriausi.


Išryškina kliūtis

Psichoterapeutas, besimokęs 3-5 metus pasirinktos krypties psichoterapijos studijose įgyja žinių apie kliūtis, kurios stoja skersai kelio. Pokalbio metu jis atkreipia dėmesį į šias kliūtis, padeda jas šalinti. Ir taip žingsnis po žingsnio šalinant kliūtis atsilaisvina kelias laimingam gyvenimui.


Neprimeta savo suvokimo

Gerbia tavo patyrimą ir tavo pasirinkimus. Nebūtinai pritaria visiems tavo pasirinkimams, bet tavęs neatstūmia. Pagarbiai parodo ir kitus pasirinkimo variantus. 


Nepatarinėja

Tuo pačiu turėdamas asmeninės patirties, žinių, psichoterapeutas stengiasi nepatarinėti. Jis suinteresuotas, kad pats žmogus atsistotų ant kojų ir pats surastų savo atsakymus. Jis yra tam, kad padėtų, palaikytų pačiam stotis ir žengti žingsnius.



Gidas, vedlys arba pakeleivis

Žmogus, atėjęs pas psichoterapeutą ir turintis klausimą, jaučiasi tarsi migloje arba tamsoje. Jis nežino atsakymo. Psichoterapeutas klausia klausimus, eina iš paskos arba apšviečia kelią, kad galėtum eiti. Jis tarsi vedlys arba pakeleivis.



Skatina augimą, savarankiškumą

Psichoterapeutas praplėsdamas tavo suvokimo ir sąmoningumo ribas, įgalina tave augti, tapti savarankišku, prisiimti atsakomybę už savo gyvenimą. 



Psichoterapijos tikslas- įgyti įgūdžių ir žinių, kurios tau leistų kurti savo gyvenimą tokį, kokio nori.

Tai įgalininimas prisiimti atsakomybę už savo gyvenimo kūrimą.  Ar gali tai suteikti draugas? 

 Gali, bet retai pasitaiko. Draugystė yra paremta abipusiais mainais. Dažniausiai mes atrandame draugus, panašius į save, kurie mąsto panašiai, yra iš to paties socialinio sluoksnio. Ir tuomet sunku pasižiūrėti į save ir savo problemas iš šono.   Draugus palieku draugystei (kartais jie net labai padeda) ir renkuosi asmeninį psichoterapeutą, kuris man padeda augti ir mainais moku už šią paslaugą pinigus.

Ar visa tai, ką išvardinau gali psichoterapeutas?  Psichoterapeutas - irgi žmogus, kuris klysta ir nėra tobulas. Bet jis tiesiog skyrė daugiau gyvenimo valandų savo asmeninei psichoterapijai ir mokslams, todėl jis geriau gali tau padėti. #taptisavimi

17 peržiūrų0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
Tapti savimi logo 2.png
bottom of page