top of page

Darbo su sapnais nauda


Kokios naudos galime tikėtis atsimenant ir atkreipiant dėmesį į sapnus? 


Darbo su sapnais nauda
Darbo su sapnais nauda


 Net 90 proc. mus pasiekiančios informacijos lieka neįsisąmoninta arba kitaip  – nepasiekia mūsų racionalaus proto. Mes sprendimus darome tik iš 10 proc. mus pasiekusios informacijos, jeigu nekreipiame dėmesio į savo pasąmonę. 


 Pagalvokime, kas jeigu galėtumėte operuoti didesniu informacijos kiekiu? Ir ši informacija yra ne kažkur perskaityta, išmokta, o daugiausiai jūsų patirta. Jeigu vadovaujatės intuicija, tai jau naudojatės savo pasąmone.  Tik dažnai negalite racionaliai paaiškinti savo intuicijos balso. O štai sapnuose galite regėti svarbią jums informaciją vaizdžiai, kuri turi šansą būti įsisąmoninta.


Kreipiant dėmesį į sapnus galima įsisąmoninti daugiau mums svarbios informacijos ir priimti geresnius sprendimus savo gyvenime.

 Psichoterapeutai nustatė, kad sapnai parodo mums svarbias emocijas, temas, su kuriomis dirbama psichoterapijos kabinete. Nakties metu visas “miego komitetas” (pagal D. Barrett knygą “The committe of sleep”) dirba ties tomis pačiomis temomis, su kuriomis susiduriame dienos metu. Tyrimais patvirtinta, kad dirbant su sapnais psichoterapijos metu daug greičiau pasiekiama teigiamų rezultatų. Kodėl gi aktyviai nesudalyvavus savo gyvenimo dilemų sprendime? 



Kreipiant dėmesį į sapnus galime matyti savo dilemas, kurias galime geriau įsisąmoninti.

Esate girdėję senovės išmintį, kad rytas už vakarą protingesnis? Pasirodo tame yra tiesos. Jeigu dienos metu sprendžiate rūpimą klausimą arba dirbate ties kokiu nors projektu, sapnai jums gali ateiti į pagalbą pasiūlydami idėjų, kurios padės kūrybos procese. Istorijoje yra pavyzdžių, kuomet sapne matyti pasiūlymai buvo apdovanoti net Nobelio premijomis. 


Prisimintas ir įdarbintas sapnas gali jus apdovanoti Nobelio premija arba šlove.

Sapno aiškinimas sumažina bepasikartojančius sapnus. Įsivaizduokite, kad dažnai sapnuojate tą patį košmarą, nuo kurio prabundate naktį išpilti prakaito. Atkreipiant dėmesį į sapno turinį ir išsiaiškinus jo reikšmę daugiau nebesapnuosite šio košmaro. 


Kreipiant dėmesį į sapnus galite atsikratyti varginančių košmarų.

Mūsų pasąmonė neina prieš mus, o yra pasiruošusi padėti ir pagelbėti kai mums to reikia. Darbas su prisimintu sapnu gali mums suteikti taip reikalingo palaikymo ir prasitikėjimo savimi.


Sapnas gali palaikyti ir padrąsinti.


Jeigu norite augti kaip asmenybė ir turėti įžvalgų apie savo gyvenimą, jums į pagalbą gali ateiti sapnai. Tyrimais nustatyta, kad žmonės, kurie dirbo su savo sapnais, turėjo daugiau įžvalgų, arba “aha” momentų, nei tie, kurie nekreipė dėmesio į sapnus. Tai grindžiama mokslo patvirtintomis sapnavimo funkcijomis, kurios leidžia sapnuose matyti mums emociškai svarbius, aktualius įvykius ir jų sąsajas su jau turima informacija. Įsigilinę į sapno žinutę turime galimybę sužinoti apie save daugiau nei to nedarydami. 


Gilinantis į sapno žinutes galime turėti daugiau įžvalgų apie save. 

Jeigu patyrėte trauminius įvykius savo gyvenime, nuo kurių nė vienas iš mūsų nėra apsaugotas, sapnai gali padėti su jais geriau susidoroti. Pasirodo, kad tie, kurie prisimena savo sapnus apie turėtus trauminius patyrimus, ilgainiui pasveiko ir galėjo gyventi savo gyvenimą, nei tie, kurie nesapnavo trauminių įvykių.


Prisimenant sapnus apie trauminius įvykius ilgainiui išgyjame.


Sapnai padeda gyti
Sapnai padeda gyti


 Atskleidimas apie save svarbius dalykus metaforos pagalba (dauguma sapnų turi užkoduotas reikšmes) gali suteikti galimybę užmegzti ryšį su artimiausiausiais žmonėmis. Bandymas kartu suprasti sapno nešamą žinutę gali suartinti ir pagilinti santykį. 

 Šeimose artimoje aplinkoje daug žmonių dalinasi savo sapnais kaip pasakojimais. Deja, ne daug kas turi įgūdžių atskleisti gilesnę jų prasmę. O jeigu nedrįstate pakalbėti tam tikra tema su draugu, sapno vaizdinys, atspindintis jūsų temą, gali būti puiki įžanga pokalbiui pradėti.  Dalinimasis sapnais ir bandymas juos įminti gali būti naudojamas kaip atskirties mažinimo ir socialinių ryšių didinimo priemonė. Žmonių grupėse viena iš pokalbių temų gali būti apie turėtus sapnus. Kartu gilinantis į sapno žinutes padeda suartinti žmones. Tai galėtų būti taikoma vyresnio amžiaus žmonėms juos pakviečiant į darbo su sapnais grupes.


Dalinantis savo sapnais gali sustiprinti ir pagilinti santykį su artimais žmonėmis. 

Sapnuose galime regėti ankstyvus ligos perspėjimo ženklus. Laiku atkreipę dėmesį į menkiausius perspėjimus galime užbėgti ligai prieš akis.  Vėžys yra viena iš labiausiai paplitusių ligų. Navikai sukelia spaudimą nervams, kurie labai lėtai pasiekia sąmonę, bet pasąmonė juos fiksuoja. Piktybiniai augliai suaktyvina imuninę sistemą, net jei pastangos būna bevaisės. Imunologija yra susijusi su nervų sistema. Todėl nenuostabu, kad vėžys sukelia daug įspėjamųjų sapnų. Mūsų pasąmonė fiksuoja visus kūno signalus, tik ne visi jie pasiekia mūsų sąmoningą protą. Tačiau nakties metu, kuomet budrusis protas ilsisi, mes galime išvysti kūno siunčiamus perspėjimus. 


Atkreipiant dėmesį į sapnuose siunčiamus ligos perspėjimus, galime užbėgti ligai prieš akis.

Žmonės vis nerimta ir ieško naujų užkariavimo teritorijų. Jeigu viskas pabodo, kodėl gi nepasigilinus į savo sapnus? Norėdami įdomesnio vidinio gyvenimo (nes pabodo “darbas  – namai – poilsis” schema), įkvėpimo galite paieškoti savyje.


Prisimintas sapnas gali praturtinti kasdienybę.

 Įdomu tai, kad 2009 metais tiek iš rytų, tiek iš vakarų pasaulio apklausti žmonės tikėjo, jog “sapnai atskleidžia prasmingą, paslėptą tiesą”. Buvo nustatyta, kad 75 proc. indų, 65 proc. pietų korėjiečių ir 55 proc. amerikiečių tikėjo, kad sapnų turinys atneša jiems reikšmingas įžvalgas apie nesąmoningus įsitikinimus ir troškimus. 

 Pasirodo, kad šis tikėjimas įtakoja žmones labiau pasitikėti sapnų turiniu nei panašiu minčių turiniu prabudus. Amerikiečiai bus labiau linkę praleisti savo skrydį jeigu prieš tai turės sapną apie lėktuvo katastrofą, negu turėdami minčių apie lėktuvo avariją. Ir netgi teiktų prioritetą sapnui apie lėktuvo katastrofą negu tikram įvykiui  – jeigu prieš skrydį kitas lėktuvas būtų sudužęs.


Dėmesio atkreipimas į sapnų siunčiamas žinutes gali apsaugoti jus.

Jeigu nerandate sprendimų į jums rūpimus klausimus, galite paklausti savo pasąmonės. Galite gaute sprendimo pasiūlymų, kurie bus naudingi.


Sapnai gali būti jūsų asmeninis patarėjas ir pagalbininkas.

Jeigu lankotės psichoterapijoje ir norite greitesnės pagalbos, atkreipkite dėmesį į savo sapnus. Sapno atsinešimas į psichoterapiją gali padėti rasti resursų gyvenimo iššūkiams įveikti. Ilgainiui sapnai gali tapti jūsų termometru, kuris papildomai duoda informacijos apie jūsų gyvenimą. 


Sapnai kaip nemokamas asmeninis psichoterapeutas.

Praradę prasmę ar sustoję dėl motyvacijos stokos galite pasitikrinti savo gyvenimo mitą prisiminę vaikystės sapnus kaip siūlė K.G. Jungas.


Iš vaikystės prisimintas sapnas gali parodyti jūsų gyvenimo mitą.

Besidomintiems dvasinėm praktikom verta peržvelgti į savo kiekvieną naktį turimą resursą. Ir ypač kai jaučiamės pasiklydę ir nė vienas atsakymas neduoda nusiraminimo, patyrimas gali pakeisti tai, ko neįstengia racionalus protas.


Sapnuose galime patirti dvasines patirtis. 


Sapnai palaiko, padrąsina ir įkvepia
Sapnai palaiko, padrąsina ir įkvepia

Sapnuose mes regime savo emocines reakcijas, savo dilemas, vidinius konfliktus, perspėjimus dėl ligos, problemų kūrybiškus sprendimus ir kvietimus gyventi autentišką savo gyvenimą.  Darbo su sapnais nauda - daugiabriaunė, priklausanti nuo šiuo metu gyvenime patiriamų iššūkių.

 Dauguma iš mūsų turi dovaną kiekvieną naktį ilsintis. Dovana, kuri gali padėti gyventi lengvesnį, pilnavertiškesnį, autentiškesnį gyvenimą. 

 

Ar naudojatės kiekvieną naktį gaunama dovana? 


53 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
Tapti savimi logo 2.png
bottom of page