top of page

Sue Prideaux "Aš dinamitas! Nietzsche's gyvenimas" trumpa knygos apžvalga

Filosofus, ir ypač tokį kaip Friedrichą Nietzsche, galima geriau suprasti skaitant jų biografiją. 2020 m. į lietuvių kalbą išversta 2018 metais Sue Prideaux parašyta knyga apie Friedricho Nietzsche gyvenimą "Aš dinamitas! Nietzsche's gyvenimas" verta dėmesio knyga norint sužinoti kaip gyveno garsus filosofas.



Edvard Munch nupieštas F. Nietzsche portretas 1905m.

Biografijoje pateikiami gyvenimo įvykiai, kurie įtakojo jo kūrybą. Gali suprasti kokiose gyvenimo aplinkybėse atsirado jo knygos, kurios man nėra lengvos skaityti. Dabar žinant kontekstą, galbūt bus lengviau suprasti detales ir subtilybes. Visai kita kalba yra jo aforizmai, kurie lengvai suprantami, nes yra skambūs ir suvirpina sielos gelmes. F. Nietzsche siekė keliais žodžiais išreikšti tai, ko kitas neišreiškia knyga. Štai keletas man labiausiai patinkančių:


Privalai tapti tuo, kas esi.

Linksmasis mokslas, Trečia knyga, 270 skirsnis

Pasirodo Nietzsche visą gyvenimą brangino Pitijos odės eilutes “Tapk tuo, kas esi, išmokdamas, kas tai yra”. Tapimas savimi- nelengvas uždavinys.


Niekas negali tau pastatyti tilto, kuriuo turi pereiti gyvenimo upę, niekas kitas, išskyrus tave patį.

Nesavalaikiai apmąstymai, "Schopenhaueris kaip pedagogas" 1 skirsnis


Kas manęs nepražudo, tas mane sustiprina.

Stabų saulėlydis, "Posakiai ir strėlės", 8 skirsnis

Iš tiesų, liūdna buvo skaityti vienišiaus gyvenimo istoriją, kuriam nesisekė meilėje ir jo idėjos pradėjo garsėti jo gyvenimo pabaigoje, tačiau jis net negalėjo tuo pasimėgauti. Gaila kaip jo sesė redagavo ir iškraipė jo tekstus siekdama priderinti prie nacistinių idėjų. Nors gyvenime daug negalavo, kaip jis pats teigė- liga jam davė laisvę būti savimi.


Tiek beskaitant Nietzsche biografiją, tiek jo kūrybą, norisi rinkti žodžius, nedaugžodžiauti. Norintiems pažinimo, rekomenduoju.

14 peržiūrų0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
Tapti savimi logo 2.png
bottom of page