top of page

Darbas su sapnu. Asociacijų metodas


Jums siūlau adaptuotą lengvesniam suvokimui ir paprastesniam naudojimui šešių žingsnių asociacijų metodą, sukurtą remiantis K. Jungo darbo su sapnais mokymu.

Asociacijų metodas, kurį sudaro šeši žingsniai:


1. Sapno užrašymas

Detaliai užrašykite sapną. Užfiksuokite visas sapno detales, net jei jos atrodo nesvarbios: aplinka, žmonės, objektai, dialogai, kvapai, garsai, spalvos, jūsų „vidinis pokalbis“ su savimi bei emocijos sapnuojant sapną.




Sapnuoju, kaip sėdžiu galinėje automobilio sėdynėje. Automobilis važiuoja keliu. Prabundu su išgąsčiu.

Nuotrauka iš unsplash.com


2. Asociacijų atradimas sapno elementams

Išskirkite visus sapno elementus: veikėjus, daiktus, reiškinius. Pradėkite nuo pačių svarbiausių, ryškiausių ir įsimintiniausių. Susirašykite juos atskirai. Kiekvienam sapno elementui priskirkite asociaciją. Asociacija- tai bet koks žodis, mintis, vaizdinys, jausmas ar prisiminimas, spontaniškai iškilęs mintyse, galvojant apie sapno elementą. Tai pirma į galvą šovusi mintis, kuri ateina pagalvojus apie konkretų žodį. Asociacija tai nėra žodžio apibūdinimas ar logiškas paaiškinimas. Joje turi būti asmeninės patirties. Asociacijas kurkite kiekvienam sapno elementui atskirai. Nekurkite asociacijos į asociaciją. Nenaudoti sapnininkuose esančių reikšmių, nes tai yra kitų žmonių asociacijos. Jūsų pasąmonė, norėdama perteikti žinutę, naudoja jūsų turimas asociacijas.

Galite turėti vieną asociaciją arba kelias. Aš siūlau pradėti nuo vienos, nes bus daug lengviau asociacijas jungti į bendrą visumą. Jeigu kyla porą asociacijų, užsirašykite jas.

Kaip atrasti asociacijas? Perskaitykite užrašytą sapno elementą ir užduokite sau klausimą:

  • Kokia asociacija man iškyla kai galvoju apie šį žodį?

Nukreipkite nefokusuotą žvilgsnį į tolį, atsipalaiduokite ir leiskite minčiai iškilti.


Mano sapno elementų asociacijos: automobilis- jėga; galinė sėdynė- keleivis; kelias- gyvenimas.

Pasitikėkite savimi - pirma į galvą šovusi mintis yra teisinga, nes tai jūsų sapnas ir jūs esate šio sapno autorius.


3. Asociacijų susiejimas tarpusavyje


Šiame žingsnyje vietoj sapno elementų naudokite savo atrastas asociacijas. Naudodami asociacijas jas apjunkite į vientisą, logišką mintį.


Esu keleivis savo gyvenime, nevaldau jėgos.

4. Susiejimas su vidiniais procesais


Dabar kai sapno elementus iškodavote per asociacijas ir susiejote jas į bendrą mintį, laikas savęs paklausti šių klausimu:

  • Ar tai, ką perkeltine prasme regėjote sapne yra jums pažįstama savo gyvenime?

  • Ar patiriate tokius pačius jausmus, mintis, dilemas savo gyvenime?

  • Ar panašūs dalykai vyksta jūsų gyvenime?

  • Ar sapno veiksmas prieštarauja jūsų įsitikinimams?


Pirmiausiai vadovaukites prielaida, kad visi sapno elementai yra jūsų vidiniai procesai, net jeigu jūs sąmoningai neidentifikuojatės su jais. Net jeigu identifikavimas su nepriimtinais dalykais gali būti frustruojantis. Sapnas gali būti ir apie išorinius dalykus, tačiau pradžioje visada patikriname sąsają su savimi.

Tiesa, kad bijau prisiimti atsakomybę už savo gyvenimo kelią.

5. Sapno interpretavimas


Atsižvelgdami į viską, ką parašėte anksčiau, paaiškinkite sapną. Atminkite, kad sapnas yra nuosekli žinia iš pasąmonės, apgaubtos simbolika. Kai interpretuojate sapną ir pasieksite interpretaciją, kuri sukelia jums emocinę reakciją arba priverčia pasakyti „a-ha“, tada jūs einate teisingu keliu.


Interpretuodami sapną užduokite sau šiuos klausimus:

  • Ką pagrindinė žinutė sapne man nori pasakyti?

  • Kokią įžvalgą man nori pasiūlyti sapnas?

  • Kaip pagrindinė sapno mintis siejasi su mano gyvenimu, sunkumais, kuriuos patiriu?

Jeigu sugalvojate keletą sapno interpratacijų, tai pasirinkite tą, kuri jus išjudina, paveikia emociškai, net jei ir neatrodo labai maloni.


Interpretuodami sapną turite atsižvelgti į šias taisykles:

  • Jei sapno interpretacijoje save sveikinate ir išpučiate, tai greičiausiai toks aiškinimas yra neteisingas.

  • Jei sapno interpretacijoje kaltinate kitus, tai taip pat yra neteisinga. Sapnai yra apie tave, o ne apie kitus.

  • Jūsų pasąmonė neduos jums žinutės, kurią jau žinote ir taip. Taigi sapno žinutė turėtų jus nustebinti.

  • Sapno interpratacija neturi jūsų žavėti, tačiau ji turi būti teisinga jūsų vidui.


Jeigu nesugalvojate nei vienos tinkamos sapno interpretacijos, nenusiminkite. Jums pasąmonė ateis į pagalbą ir neužilgo susapnuosite sapną, kuris jums atneš daugiau minčių ir galbūt suprantamiau perteiks informaciją. Žinokite, kad pasąmonė aktyviai sprendžia ir jums padeda, todėl mėginkite vėl su kitu sapnu. Ir bandykite interpretuoti sapnų serijas. Pasąmonė aktyviai jums siunčia vis kitokius vaizdinius, per kuriuos ryškina, papildo žinutę, kurią nori perduoti.


Man nemalonu suprasti, kad neprisiimu atsakomybės už savo gyvenimą. Nors ir naudinga. Sapnas man padeda atkreipti į tai dėmesį.

6. Ritualo atlikimas

Ritualas yra atliekamas tam, kad žinutė iš pasąmonės įgautų konkrečią išraišką.

Išaiškinę sapną, pagerbkite jį darydami ką nors fizinio (o ne tik galvodami apie tai). Darydami ką nors fizinio, jūs integruojate sapną, kuris buvo nesąmoningas, į savo sąmoningą gyvenimą. Ritualas yra būdas nusiųsti žinią savo pasąmonei, kad tai girdėjote. Rašykite savo dienoraštyje, melskitės, uždegkite žvakę arba kurkite meną. Fizinis veiksmas neturėtų būti garsus ar brangus. Kuo mažesnis ir intymesnis, tuo geriau.


Aš pasirenku sąmoningai stebėti savo gyvenime, kokiose srityse vengiu atsakomybės. Ir kol kas leidžiu sau tai daryti. Vengiu ir atkreipiu į tai dėmesį. Nevertinu, jog tai blogai. Tam turiu priežasčių. Ir nebaudžiu savęs. Švenčiu gyvenimą!

Taigi, darbas su sapnu yra baigtas. Tikiuosi, kad jums pavyko gauti žinutę iš savo pasąmonės, kuri siuntė per sapną. Jums atsiveria naujos sąmoningumo durys- turite galimybę save geriau pažinti.

Jeigu gavote nemalonią žinią sau, siūlau savęs neplakti ir nekaltinti. Nevertinkite savo atrasto buvimo būdo nei gerai, nei blogai. Tiesiog dabar sąmoningai leiskite sau stebėti ir pastebėti, kad būtent taip yra, būtent taip elgiatės. Švęskite gyvenimą!


Mano pateikto metodo modikuotą versiją galite rasti Roberto A. Johnsono knygoje “Vidinis darbas”, kuriame išsamiai išnagrinėtas sapnas pagal K. Jungo metodiką.

118 peržiūrų0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
Tapti savimi logo 2.png
bottom of page